15 niesamowitych ciekawostek o kangurach

kangury

Kangury występują we wschodniej Australii, gdzie żyją w małych grupach nazywanych przez Australijczyków stadami (lub „mobami”), i zazwyczaj składają się z 50 lub większej ilości osobników. Poznaj interesujące ciekawostki, informacje i fakty o kangurach.

1. W razie zagrożenia, kangury uderzają silnymi nogami o ziemię, aby ostrzec i zaalarmować pozostałych członków grupy.

2. Kangury nie mogą poruszać się do tyłu. Z tego właśnie powodu na australijskim herbie znajduje się emu i kangur. Dwa zwierzęta, które mogą poruszać się do tylko przodu jako symbol postępu narodowego.

3. Ciała kangurów są przeznaczone do skakania! Mają krótkie przednie nogi, potężne tylne nogi, ogromne tylne stopy i mocne ogony.

4. Kangury mają od 1,5 do 1,8 metra wysokości.

5. Ważą od 23 do 55 kilogramów. Samce kangurów są wyższe i cięższe od samic.

6. Czerwony Kangur może ważyć 90 kg i rosnąć na dwa metry wysokości. Kangury czarne, ważące około 20 kg, są najmniejszym gatunkiem z tej grupy.

7. Mięso kangurów było historycznie źródłem pożywienia dla Aborygenów. Uważa się, że ich mięso pomaga w walce z otyłością, ponieważ jest naprawdę chude. Zawiera tylko około 2% tłuszczu.

8. Kangury są chronione przez ustawodawstwo federalne w Australii, a ich mięso zazwyczaj pochodzi tylko od specjalnie licencjonowanych myśliwych w ramach programu kontroli populacji.

9. Niektóre kangury tworzą swoje domy na ziemi, a inne na drzewach.

10. Kangury poruszają się szybko, zwykle w tempie od 32 do 40 kilometrów na godzinę. Jednak w razie potrzeby, kangury mogą podróżować z prędkością aż 64 km na godzinę.

11. Obecnie w Australii żyje ponad 30 milionów kangurów.

12. Kangury są też całkiem niezłe w pływaniu. Tylko wtedy mogą poruszać tylnymi nogami niezależnie od siebie.

13. W Australii są znaki drogowe ostrzegające kierowców o kangurach na drodze.

14. Samice kangurów wolą mieć dzieci z najsilniejszymi samcami, ponieważ oznacza to, że ich dzieci prawdopodobnie wyrosną na duże i silne.

15. Wszystkie kangury mają krótkie włosy, mocne tylne kończyny, małe przednie kończyny, duże stopy i długi ogon. Mają doskonały słuch i dobry wzrok. W zależności od gatunku, ich sierść może być czerwona, szara lub od jasnobrązowej do ciemnobrązowej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *